Tuesday, June 12, 2012

Hei ja tervetuloa! / Hi and Welcome!

Heippa!

Mie olen Heidi, mutta tämä blogi kulkee nyt nimellä Mangonella. Nimen alkuperäähän en tietenkään muista, mutta kirjauduin tuolla nimellä oman graduni loppuvaiheilla eräälle graduntekofoorumille. Muutaman viikon päästä tuosta sain kuin sainkin (varmaankin kyllä nimeen liittymättömistä syistä) oman graduni valmiiksi. Itse nimi jäi kuitenkin kummittelemaan takaraivoon, että johonkin sitä voisi käyttää.

Tosin tänään tuo avokki tuossa huomautti, että mangonel on kyllä jonkinlaisen katapulttimallin nimi. Jaha. Noh, kait tuosta voi silti olla hyvillä mielillä. Vähän vaihtuivat kyllä mielikuvat tuon nimen liittymisestä mango-hedelmiin ja siitä väännettyyn naisen/tytön nimeen. Nyt mielessä pyörivät vain sanat mangokatapultti ja mangokatapulttinainen...

Mutta niin, tämän blogin tarkoituksena on siis toimia eräänlaisena julkisena luonnoslehtiönä. Aikoinaan, tai no miksei vieläkin, oli mielenkiintoista seurata omaa kehitystä paksuhkoista luonnosvihkosista. Nyt taidan kuitenkin taidoissani olla niin jämähtänyt, että lähtötaso on siellä jossakin viiden vuoden takaisissa töherryksissä, vähän yliopistoon pääsyn jälkeisissä tunnelmissa siis, joten toivottavasti tästä voi vain kehittyä parempaan suuntaan. Silloin kun opinnot lähtivät kunnolla käyntiin, jäi piirtäminen oikeastaan kokonaan, vaikka yritinkin käydä aikuisopistojen tarjoamilla piirrustus-ja maalauskursseilla. Opintojen loppupuolella nekin sitten jäivät pois.

Aikoinaan harrastin siis sekä perinteistä että digitaalista piirtämistä. Nyt käytän Adobe Photoshop CS4 (töiden kautta hankittu) sekä 2000-luvun vaihteen nurkilta peräisin olevaa Wacomin-piirtopöytää, joka ihme ja kumma on vielä hengissä ja yhteensopiva nykyisenkin koneen kanssa. Löysin myös tiedostoistani vanhoja skannauksia, joten katson, josko niitä kehtaisin laitta näytille. Itselläni ne aiheuttavat ainakin tällä hetkellä vain pelkästään mukavia nostalgian tunteita (siis ne omasta mielestä "onnistuneet" piirrokset/luonnokset, eivät ne täysin tyrityt), vaikka eivät kaikki (lyijykynä)piirrokset niin vanhoja olekaan.

Ja koska valmistuin juuri maisteriksi englantilaisesta filologiasta, lyön kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja kirjoitan postausten loppuun pienen tiivistelmän englanniksi. Ainakin tarkoitus olisi. (Lisäys: nähtävästi kirjoitin englanniksi yhtä pitkän postauksen ja hieman erillä lailla, mutta onpahan lisäinfoa, jos joku jaksaa tuonkin lukea. :D) Enkä ole mikään paikallinen Eino Leino näiden kirjoitusten kanssa, joten pahoittelen jo nyt virheitä. Kunhan jotain tolkkua saa. :D

Niin ja aloittelen siis luonnoksilla tätä blogia, sillä kaikki ne "taidot" ja pitkäjänteisyys piirtämisen kanssa ovat vielä siellä jossakin muutaman vuoden takaisissa tunnelmissa. Mutta näkeepi, mihin tämä tästä nyt lähtee. :D

And in English:

Hi!

My name is Heidi, but this blog goes by the name Mangonella. I can't remember how I came up with the name, but it is connected with my pro gradu thesis or at least with the writing process of it, as I signed up to a pro gradu help forum under that alias. A few weeks later the thesis was ready (though I doubt it had much to do with the name as the thesis was almost done by that time, I apparently just needed some peer support near the end). However, my boyfriend whom I live with noted that a mangonel is a kind of a catapult used in the medieval times. I guess it is an ok name still, yet I feel that my initial idea of a mango-fruit based "girl's name" has changed a bit. :--D

Long story short, I used to draw a lot, now I don't. Mainly because I started my studies at the university and found that I had no time to draw (at night, ahem) anymore. I tried to take drawing and painting courses, but I felt that they were not excactly what I were hoping for, even though I stayed on the courses a couple of years. I still had no time to draw at home.

Now that I have graduated, I find myself drawing again. I also remeber that it was quite interesting to see how I have progressed, "levelled up", in my drawing skills when going through old sketch books (even though I still kinda suck :DD). I thought that a blog could serve as a public sketchbook where I could follow my own progress. What's more, I try to make make digital paintings/drawings/doodles that would otherwise just be left in my folders with no specific timeline to them.

I use Adobe Photoshop CS4 (acquired through work) and a Wacom tablet that originates from the turn of the millenium. To my great surprise, it still works and is even compatible with my current computer. And of course I use pencils! Yay! I found some scans of my old drawings which I might upload for nostalgia's sake.

What else... I graduated as a Master of Arts in English, so I might as well write this blog both in Finnish and English. That's about it for now, we'll see how this thing gets started! And I apologize for any grammatical errors, I should not have them after all these years, but I think I managed to make some anyway. :D

(p.s. I think I'll be starting with doodles and such, since I have no patience or skills left to dedicate hours to do really finished drawings, yet. We'll see! :D)

bullheart_mangonella
.
Yllä luonnostelua lehtikuvassa olleesta härästä (Espanjan härkäjuoksut?), tehty 13.9.2009. A bull doodle from a newspaper image (Pamplona bull run?), made in 13/09/09.

3 comments:

  1. Sulla on niin upea tyyli. Ite ku en oo taide-ihmisiä (just sellanen "I don't know anything about art but I know what I like" tyyppi) niin en osaa mitään rakentavaa kritiikkiä antaa, mutta vitsi, tykkään vaan tästä tyylistäsi.

    Tulee mieleen tästäkin härästä, kun jossakin Pratchettin Tiffany Achin -kirjassa on jonkinlainen hevoskoru tai hevostaideteos (hyvin muistuu yksityiskohdat), joka ei ole tarkka piirros hevosesta vaan siitä välittyy hevosen "essence", että jokainen viiva on tarpeen kun välitetään se tieto mitä hevonen on. Sellanen fiilis näistä tulee.

    Anyway, blogin pistän seurantaan ja ootan innolla jatkoa :)

    ReplyDelete
  2. Voi että, mulle tuli aivan mahdottoman hyvä mieli tästä sinun kommentista!! Kiitos! :D En osannut odottaa, että saisin näin ihanan ensimmäisen kommentin ever! :DD

    Ja mieki saan nyt laitettua tuon sinunki blogin jotenki järkevästi seurantaan (kunhan keksin miten! Huomaa varmaan, etten ole vielä kovin savvy tämän bloggerin kans XD). Ja sulla on wordpressissä, mutta ei kait sen pitäis sen vaikeampaa olla. :D

    Muistan itekki jotenkin tuon Tiffany Achin-kirjan ja sen hevosjutun, mutta siitäkin on jo jonkun aikaa, kun sen luin. Mutta arvostan hirveästi tuota huomiota! :)

    Ja hei toivottavasti nährään huomenna (tai taitaa olla jo tämän päivän puolella)! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa hukkasin vissiin bittiavaruuteen jo kerran naputtelemani jutun... Jos en niin sori tuplapostaus. Enivei ite käytän GoogleReaderia, helppo käyttää jos on jo Gmail tili. Gmailin ja Googlen yläreunassa palkissa on Lisää-pudotusvalikko, sieltä Syötteenlukija tai Reader, ja siellä on punanen Tilaa-nappi vasemmassa yläkulmassa. Sitä ku napsauttaa ei tarvi laittaa ku sen blogin etusivun url ja ps-tädääm. On niitä varmasti muitaki mutten vaan tiiä niistä... hetkonen, varmaan bloggerilla on omaki.

      Ja ei mittään, ilo on minun puolellani kuten sanotaan :D

      Delete